top of page

Kontakt oss

Zum oss!

Takk for meldingen, vi zummes snart!

Humle Tiny Workers

Ofte stilte spørsmål

  • Produserer ikke villbier honning? / Selger dere honning?
    Disse er spørsmål vi ofte får. Honningbier og villbier er ikke det samme. I Norge finnes det over 200 arter bier. En av disse er honningbia, resten er villbier. Honningbier bor i store familier i bikuber og produserer honning som vi spiser. De er husdyr og er avhengig av en birøkter til å ta vare på dem. Honningbier og birøkting reguleres av mattilsynet. Villbier derimot lever ute i det fri. De fleste villbier er alenemødre, dvs. at de lever alene etter parring. De produserer ikke honning som vi spiser, men de er likevel veldig viktige for økosystemet. I Tiny Workers legger vi først og fremst til rette for villbier og produserer dermed ikke honning. Likevel vil blomsterengene tilby næring til både villbier, honningbier og andre pollinerende insekter, slik som sommerfugler og blomsterfluer.
  • Er bier farlige?
    Bier er veldig arbeidsomme og er først og fremst interessert opptatt av blomster. De stikker aldri uprovosert, og hvis de kommer bort til deg, så er det bare fordi de tror du er en blomst - ta det som et kompliment.
  • Blir det ikke mange bier?
    Gjennom prosessen har vi forstått at det er en del som er bekymret for at det skal bli mange bier. Men det blir ikke sånn. Først og fremst hjelper vi de biene som allerede eksisterer. Mesteparten av villbiene er alenemødre, og lever alene etter parring, med unntak av humler som bor i et bol i små familier.
  • Hva er Tiny workers?
    Tiny Workers er en B2B oppstartsbedrift, etablert i 2021 av designere Egle og Joakim. Bedriftens virksomhet dreier seg om å hjelpe villbier ved å plassere Pollinator-Parker, som består av blomstereng, bieboliger og informasjonsskilt. Tiny Workers ønsker å spre budskap om villbier og deres utfordringer, og inspirere befolkningen til å gjøre tiltak i egne hager.
  • Hvem produserer bieboliger dere selger?
    De eventyrlige bieboliger er designet og produsert av gründere selv. Boligene ble utviklet gjennom designprosess der forskere, aktører fra næringslivet, kommunen og befolkning har vært involverte. Boligene produseres på OsloMets verksteder til produktdesign på Kjeller, ved bruk av kortreiste materialer fra Setskog. Motiver på bieboliger er inspirert av lokale verneverdige bygg i Lillestrøm og illustrert av en lokal kunstner Alberto del Castillo.
  • Hvordan vet dere at det hjelper?
    Foreløpig finnes det ingen enkel og rimelig måte å kunne si i hvor stor grad fungerer tiltak. Miljødirektoratet jobber i skrivende stund med å utvikle enklere og standardiserte måter å gjøre dette på. Likevel vet vi at villbiene og andre pollinerende insekter har mistet 90% av leveområdene sine i løpet av de siste 100 årene. Pollinator-Parken bidrar til å erstatte litt av leveområdene de har mistet. Før etableringen av Pollinator-Parken var det en kortklipt gressplen der, som er monokulturer og ørkener uten tilgang på mat eller steder å bo. Ved å opprette en blomstereng og implementere bieboliger på området har vi forandret en ørken til et attraktivt leveområde. En vesentlig forbedring, kan man godt si. En annen måte å se på om tiltaket virker er ved å observere aktiviteten i parken. Hvis vi kan se villbier eller andre pollinatorer som besøker blomstene i parken, da vet vi at de finner og har tilgang på mat som tidligere ikke var der. Man kan også se om det er noen som har flyttet inn i bieboligene. I murerbie-boligene kan man se om noen av hullene er murt igjen og i humle-boligene må man følge med på om det er aktivitet inn og ut av inngangen. Noen få uker etter at husene ble plassert, observerte vi beboere i to murerbie-boligene. Etter det har antallet beboere økt noe som viser at biene allerede har begynt å finne seg til rette i parken.
  • Kan min bedrift få et spesialdesignet hus og/eller egen blomstereng?
    Det kan dere. Ta kontakt så finner vi ut av det sammen :)
  • Selger dere hus til privatpersoner?
    Foreløpig er næringslivet og kommuner våre hovedkunder. Engasjer gjerne din arbeidsplass eller ditt nabolag så får dere en biebolig dere kan være stolt over!
bottom of page